Ieri a fost Sfantul Ilie. Pentru mine, sarbatoarea ar fi trecut neobservata fara conferinta Laurei Jiga Iliescu, organizata de Fundatia Calea Victoriei Intalnirea a avut format de sezatoare – seara, mai multi prieteni asezati ca egali in jurul mesei, am primit intelepciune, am crosetat ganduri si ne-am oferit unii altora intrebari si raspunsuri.

Despre ce s-a vorbit?

Informatia a fost extrem de densa. Sfantul Ilie si toata suita de personaje si sarbatori cu conotatie meteorologica – stapanirea ploii si a fenomenelor conexe, fulgere, tunete – sunt extrem de complexe. Ca ritual, dar mai ales ca set de semnificatii. Apa, sub forma sa de ploaie, este un mijloc direct de comunicare intre lumi – real si fantastic, material si subtil, pamantean si divin. Personajele care contribuie la dozarea cantitatii de apa cazute pe pamant au un rol important de negociatori intre aceste planuri si automat o pozitie privilegiata in comunitate (desi se situeaza usor in afara acesteia).

Ce am retinut?

  • Sfantul Ilie este stapanul ploii si a fulgerelor. Desi este mai mereu manios (pe diavoli), Sfantul este extrem de puternic si benign. A fost si mai puternic in trecut, dar a fost temperat dupa ce la un moment dat a lovit cu un tunet atat de puternic, incat s-a clatinat tronul lui Dumnezeu si Acesta a cazut din el.
  • Este singurul sfant din Vechiul Testament care se regaseste si in cel Nou. De asemenea, este singurul sfant care a fost inaltat inca din timpul vietii.
  • Fost hot, Sfantul Ilie a incercat sa renunte la hotie si i-a maniat pe diavolii carora nu le mai era aliat. Atunci, acestia l-au orbit de manie si dintr-o confuzie Ilie si-a omorat propriii parinti. Pentru ispasire, Ilie a facut penitenta pe genunchi si coate si a carat apa cu gura sa ude un ciot uscat. Cand  ciotul a dat frunze si s-a transformat in copac, atunci Ilie a devenit sfant, dar mania pe demoni i-a ramas.
  • Cand fulgera Sfantul Ilie a descoperit unde se ascundea un demon si il vaneaza. Demonii se pot ascunde oriunde si in oricine in afara de oi, animale sacre (pe filiera crestina). Astfel, este o moarte de dorit aceea prin trasnet, deoarece cel care s-a jertfit pentru disparitia unui demon, va ajunge direct in Rai. De aici a aparut si expresia „trasni-te-ar”, despre care e greu de zis daca e binecuvantare sau blestem.
  • Exista un numar limitat de demoni. De fiecare data cand fulgera si moare cate unul, raman locuri vacante pentru sfinti. Cu ajutorul ascetilor care ocupa aceste locuri, se inverseaza incet-incet raportul de forte.

O alta sursa de informatii despre sfant si legenda biblica aici

Anunțuri