Cum se prepară sushi acasă

O mancare sanatoasa, hranitoare si usor de preparat. Sushi este o mancare japoneza traditionala, care a evoluat in timp de la

sushi - rulou cu somon (maki sake)

sushi - rulou cu somon (maki sake)

peste fermentat pana la rulourile pe care le stim azi. Reteta folosita in zilele noastre este rezultatul inovatiei unui bucatar de la sfarsitul secolului XVIII. Pe scurt orez cu peste. Poate fi peste simplu, peste pe un pat de orez, un cornet umplut, dar cel mai des se mananca rulourile de orez invelite in alga marina.

Iata reteta de sushi, testata deja cu succes.

Maki rolls (rulouri simple invelite cu alga si umplute cu unul sau doua ingrediente)

Ingrediente (pentru 2 persoane)

Rulou: Orez pentru sushi (sticky rice) – 250 grame = 1 cana *

Otet de orez – 1 lingura*

Alge pentru sushi- 4-6 „foi” *

*ingredientele se pot cumpara de la Carrefour sau Megaimage, la standul de produse „exotice”. De asemenea, in magazinul Ki-life din Piata Amzei.

Umplutura (la alegere): File de somon crud** – o bucata de 200 grame

Castravete – 1 bucata

Avocado – 1/2

** eu am gasit doar la Carrefour. Persoanele sensibile pot folosi somon afumat, dar se indeparteaza de la gustul original

*** alte tipuri de umpluturi: bucatele de omleta, morcov fiert (care aduce culoare in plus,

Asezonare: Sos de soia

Mustar de hrean japonez (wasabi) ****

Ghimbir murat – pentru curatarea palatului si pregatirea inainte de noul gust al urmatorului rulou

**** este foarte iute

Instrumente speciale: Covoras de bambus pentru rulat

Betisoare

Farfuriuta pentru sosul de soia

Bol cu apa pentru clatirea mainilor in timpul rularii

Mod de preparare:

Orezul se lasa la inmuiat 20 de minute. Apoi se fierbe cu 2 cani de apa, pana aceasta se evapora complet. Se transfera intr-un alt vas si se toarna lingura de otet de orez pe deasupra. Se lasa la racit. Racirea poate fi accelerata cu ajutorul „vanticelului” unui evantai.

Intre timp ingredientele pentru umplutura se taie in fasii de 5 – 10 milimetri. Intr-un rulou poate fi un singur ingredient sau o combinatie – de exemplu, somon cu avocado, castravete – morcov – omleta.

O data ingredientele pregatite, incepe rularea. Pe covorasul de bambus se aseaza foaia de alga. Pe alga se tipareste orezul intr-un strat fin, lasand la capat 1-2 centimetri de alga liberi, pentru a putea face la final „sigilarea” ruloului. In capatul dinspre bucatar, se aseaza in linie, de-a lungul foii umplutura dorita. Se ruleaza cu ajutorul covorasului de bambus, impingand usor cu degetele, astfel incat sa se tipareasca bine orezul. Cand ruloul este format, se umezeste capatul de alga neacoperita cu orez si se incheie „sigiland” cu mana.

Modalitate de servire:

Ruloul se taie cu un cutit bine ascutit, in bucatele de aproximativ 3 cm. Deoarece in bucataria japoneza se folosesc betisoarele – cutitul este absent – toate mancarurile trebuie sa fie dimensiunea unei imbucaturi (bite-size). Se aranjeaza estetic pe un platou.

platou cu sushi, sos de soia, ghimbir, wasabi si betisoare

platou cu sushi, sos de soia, ghimbir, wasabi si betisoare

Pe masa de servire trebuie sa existe o farfuriuta cu sos de soia, in care se inmoaie fiecare rulou inainte de a-l baga in gura. Pentru cei ce prefera gustul iute, se poate pune putin wasabi fie in sosul de soia fie direct pe ruloul de sushi.Intre doua imbucaturi se curata palatul cu o bucatica de ghimbir murat.

Bautura cea mai potrivita pentru a acompania sushi este ceaiul verde (preferabil japonez) sau cel de iasomie.

Pentru mancatul cu betisoare, acest video poate fi util: