Unde sa cauti daca vrei sa vezi arhitectura romaneasca?

In zonele urbane, arhitectura este adesea timida, de inspiratie straina, tributara conditiilor culturale si istorico-economice. La sat, stilurile populare originale si armonioase s-au exprimat in arhitectura locuintelor, subiectele de mici proportii.

Pentru a vedea arhitectura de proportii mari, cu functie si amplasare centrala in comunitate trebuie cautat la intersectia dintre rural si urban, dintre particular/personal/intim si obstesc : biserica.

Bisericile sunt constructii de dimensiuni mari, dar nu atat de ample incat sa consume timp si bugete la nivel statal/imperial. Astfel, finantarea lor a fost realizabila din vistierii private. Functia simbolica spirituala si sociala le asigura constantza si frecventza in timp si spatiu, fapt reflectat asupra arhitecturii prin:

  • exprimarea nuantelor locale
  • aparitia elementelor de arta populara locala
  • preluarea influentelor altor culturi, vecine sau dominante
  • amprenta pusa de genii locale dincolo de rigorile stilului bisericesc
  • executie impecabila (s-a construit cu atentie la detalii si cu materiale de buna calitate)

Pentru a descoperi varietatea, nuantarea si , de ce nu?, desavarsirea acestor opere de arhitectura, bisericile, cel mai indicat este un studiu comparativ, pe teren, adica PLIMBAREA. Va invit sa cutreierati satele si orasele tarii, sa priviti cu ochii proaspeti a unui nou-venit, sa analizati detaliile si sa puneti lucrurile in perspectiva.

Ce ai putea descoperi?

O revelatie recenta a fost biserica din Densus, Tara Hategului, vechul taram al dacilor. O constructie mica, smerita, ridicata pe

Densus, Biserica Sfantul Nicolae

Densus, Biserica Sfantul Nicolae

un varf de deal si inconjurata de un cimitir modest in care pastea un card de gaste, biserica Sfantul Nicolae este un monument istoric si cultural. Este o biserica, martor al „crestinismul vechi carpatic” (Milan Sesan), construita din piatra de la Sarmisegetuza pe temeliile unui templu roman, din care se pastreaza coloane cu varii capiteluri (dintre care unele decoreaza aleea de intrare) si basoreliefuri vizibile chiar pe cele patru coloane-suport din interior.

Data construirii este incerta, estimarile plasand-o oriunde intre secolul IV si XIV. Stilul original, romanic cu elemente bizantine de sinteza (unii istorici vorbesc despre o improvizatie a unui mester local) si pictura interioara valoroasa.

coloana de sustinere cu basorelief roman

coloana de sustinere cu basorelief roman

Reclame